Jennies hälsobröd 2 limpor
10 dl lättfil
2dl solrosfrön
2 dl linfrön
1 dl hackade valnötter
0,5 dl pumpakärnor
1-2 dl lingon
50 gram jäst
15 dl grahamsmjöl
Värm filen till fingertemperatur ca 37 grader. Blanda ut jästen i lite av filen. När jästen är utblandad utan klumpar tillsätter du resten av filen. Blanda ner alla fröer, nötter och lingon. Blanda väl. Rör sist ner gramhamsmjölet. Det blir ingen deg, utan mer en smet. Låt jäsa i övertäckt bunke i 1 timme. Smörj 2 brödformar med smör eller olja. Klicka ner smeten i formarna. Ställ in bröden i kall ugn, nedersta delen och sätt sedan temperaturen på 180 grader. Bröden ska stå i ugnen 2 timmar. Täck över bröden efter en timme med folie, så de inte bränns på ytan. När du har tagit ut dem ur ugnen låter du dem svalna. Sedan tar du ur bröden i formarna och snurrar in dem i en kökshandduk. Låt dem ligga kvar i handduken tills dagen efter. De måste nämligen mogna över natten, minst 8 timmar. Ett tips är att smaksätta med bär eller frukt. Blanda då i bären eller frukten i smeten innan grahamsmjölet ska i.
Smaktips:
Finhackade äpplen ca 2-3 st
Hackade körsbär