Kåldolmar

 

 

1 huvud vitkål
400 gram blandfärs
½ dl ris
2 dl vatten
Salt
Vitpeppar
Kryddpeppar

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Låt riset svalna. Blanda färsen med ris, vatten och kryddor. Skär av botten på vitkålen och rulla försiktigt av vitkålsbladen. Om de går sönder är det ingen katastrof. Man kan klippa och klistra lite sen. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg ner ca 4 blad åt gången i det kokande vattnet och låt koka tills de är mjuka. Ta upp och låt svalna. Fyll bladen med färsen och vik ihop till små paket. Smörj en ugnsform med smör. Lägg ner kåldolmarna och ringla över lite sirap eller honung. Jag tog honung och märkte ingen större skillnad. In i ugnen i ca 45 minuter eller tills de fått en fin brun färg. Kåldolmar serveras traditionellt med kokt potatis, brunsås och lingon men jag valde det hälsosammare alternativet och åt dem med en sallad. Mycket gott!

Kommentera här: