Vildsvinsrostbiff med ugnsbakade rotfrukter och pepparsås
Vildsvinsrostbiff med ugnsbakade rotfrukter och pepparsås
600 gr vildsvinsrostbiff eller annan mör del av vildsvin
1-2 klyftor vitlök
3 morötter
3 Rödbetor
3 potatisar
1 röd paprika
Sätt ugnen på 170 grader. Lägg köttet i aluminiumfolie. Salta, peppra och krydda med rosmarin och timjan och hacka över 1-2 klyftor vitlök. Rulla in köttet i foliet och sätt i en köttermometer i köttets tjockaste del. Låt stå i mitten av ugnen tills köttet uppnått en temperatur på 65-70 grader. Skala och klyfta rotfrukterna och paprikan. Lägg i en ugnssäker form och salta och peppra. Låt stå i ugnen på 225 grader tills de är genomstekta. Vänd dem emellanåt. Gör såsen under tiden.
Sås:
1/2 msk krossad peppar (rosépeppar, svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar)
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
1 dl creme fraiche
1 msk tomatpuré
1/2 köttbuljongtärning
Gör så här: Fräs peppar i smöret på medelhög värme. Tillsätt grädde, creme fraiche, buljongtärning och tomatpuré. Låt såsen sjuda 8-10 minuter tills den tjocknat lite.
Köttet kan serveras kallskuret eller varmt. I vilket fall ska det inte tas ur foliet förens det ska skäras. Lägg det på uppvärmning med rotfrukterna sista 5 minuterna om ni vill äta köttet varmt.
