Saffransrisotto

 
Då slänger jag iväg ett av mina favoritrecept nämligen saffransrisotto. Passar super till både fisk och kött. Var noga med att inte hälla på all vätska med en gång utan 1 dl åt gången.
 
 

  1. Koka upp vatten och fond till en buljong. Skala och finhacka löken. Fräs den 1-2 minuter i en kastrull eller stekpanna med höga kanter i olja.
  2. Tillsätt ris och saffran med löken och låt fräsa 1 minut. Sänk värmen, tillsätt vinet under omrörning och låt det koka in.
  3. Rör ner lite av buljongen i omgångar. 1 dl i taget tills man ser mellan rum i riset. Låt småkoka på svag värme i ca 30 minuter tills riset är mjukt men med lite tuggmotstånd kvar. Rör ofta i risotton så att den blir krämig. Tillsätt ev mer buljong om den blir stabbig.
  4. Riv parmesanen. Smaka av med salt och peppar.
1 1/4 l vatten
3 msk konc kycklingfond
1 gul lök
2 msk olivolja
4 dl risottoris (t ex arborioris)
1/2 g saffran
1 dl torrt vitt vin
ca 100 g parmesanost(Kan väljas bort men ger en fyllig smak.
 

Kommentera här: