0 Läs mer >>
 
2 kycklinglår
1 pkt saffran
2.5 dl creme fraiche
½ Apelsin
1 lök
1 msk smör
Stek kycklinglåren i smör och salta och peppra. Hacka löken och tillsätt den med kycklingen. Stek till kycklingen nästan är genomklar. Mortla saffran med lite salt. Rör ner creme fraiche i pannan med kycklingen och tillsätt saffranet. Riv skalet från apelsinen, tillsätt i pannan och pressa ner saften. Smaka av med salt. Låt småkoka 10 min. Servera med fullkorns bulgur.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Saffran- och apelsink...

0 Läs mer >>
 
1 aubergine
300 gram nötfärs
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpure
1 morot
1 lök
3 dl mjölk
2 tsk maizena
1 dl riven ost
salt&peppar
1 krm kanel
Vitpeppar
 
Skölj och skiva aubergine. Lägg ut skivorna på en skärbräda och strö salt över dem. Detta drar ut vattet från dem. 
Sätt ugnen på 200 grader. 
Hacka och fräs löken och färsen i smör. Riv morot och blanda ner i köttfärsen. Tillsätt krossade tomater och tomatpure. Låt såsen småkoka 20 min. Smaka av med salt, peppar och kanel.
Rör ut maizena med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten och låt sjuda 5-10 min. Häll i hälften av osten. Smaka av med salt och vitpeppar. 
Torka av auberginskivorna och stek dem i smör tills de blivit mjuka, nästan genomskinliga. Varva aubergine med köttfärs och såsen i en form. Häll över resterande ost. 
Grädda i ugn 30 min.
Servera med en sallad. 
 

Moussaka

0 Läs mer >>

1 sötpotatis
5 champinjoner
3 msk creme fraiche
1 kycklingfilè
Sourcreme/dill krydda ( Borgeby kryddgård)
 
Skala och skriva sötpotatisen tunt. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Ringla över lite olja. Strö över salt och svartpeppar. Dra väck foten på svampen och lägg dem med hatten uppåt på plåten. Rosta i ugnen på 225 grader tills sötpotatisen börjat få färg.
Stek under tiden kycklingfilèn. Krydda den med persilja, garam Masala och svartpeppar.
Blanda creme fraiche med sourcreme/dill kryddan. Låt dra till sig medans sötpotatisen rostas.
Servera med en sallad och ett glas vin.

Ugnsrostad sötpotatis...

0 Läs mer >>
 Krämig rotfruktsgratäng:

3 morötter
2 palsternackor
1 purjolök
½ zucchini
3 ägg
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 dl riven ost
Salt
Svartpeppar
Persilja
Bella Bella mozzarella (Krydda från borgebykryddgård.se)

Skala och hacka grönsakerna. Lägg dem i en ugnsfast form.  Vispa ihop ägg, grädde, creme fraiche, ost och kryddor. Häll äggblandningen över grönsakerna i formen. Strö över lite ost. Grädda i mitten av ugnen 220 grader i ca 40 min.

 Gurpjärpar:
Jag har valt att göra en klassisk köttbullesmet och bara tillsatt hackad hemmagjord inlagd gurka. Forma dem till järpar och stek dem så de får fin färg runt om. Servera till rotfruktsgratängen.

Krämig rotsfruktsgrat...

0 Läs mer >>

Kalljästa bullar fyllda med vaniljkräm

6 dl kallt vatten
1 ½ paket jäst
2 liter och 3 dl vetemjöl special
2 ½ socker
2 msk balpulver
1 tsk salt
240 gr rumstempererat smör
1 stort ägg

Vaniljkräm:
½ vaniljstång
5 dl mjölk
1 dl socker
3 äggulor
4 msk majsstärkelse
10 gram smör

Till utkavling:

150 gram rumstemperarat smör
2 msk vaniljsocker

Lös ut jästen genom att smula sönder den och hälla på socker. Rör runt så smälter jästen. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop en smidig deg. Knåda i ca 15 minuter. Låt jäsa övertäckt i rumsvärme i 1 ½ timme.

Blanda vaniljkrämen under tiden. Skåra vaniljstången och skrapa ut vaniljen. Koka upp mjölk tillsammans med vaniljskrapet och stången samt sockret. Fånga upp stången. Blanda ihop äggulorna med majsstärkelse i en annan kastrull. Häll  1/3 av den varma mjölkblandningen över äggblandningen. Rör sedan ner resterande mjölkblandning lite i taget medans det kokar lite. Akta så att blandningen inte bränns vid. Blanda ner smöret.

Kavla ut degen. Bred ut smöret över hela degen och sikta över vaniljsocker. Vik degen på mitten på långsidan. Skär sedan tvärs över degen så att det blir ca 25 bitar. Skär sedan en skåra nästan hela vägen genom varje bit så att det blir som två byxben. Vrid ihop till knutar. Lägg i bullformar (Gärna i vita fasta formar av typen american medium. Finns bland bullformarna i alla välsorterade matbutiker).
Låt jäsa under handduk i 45 minuter.

Sätt ugnen på 220 grader. När bullarna är färdigjästa fyll dem med vaniljkräm. Detta görs lättast med sprits.

Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Pudra med florsocker när de svalnat/innan servering.

 

 
 

Kalljästa bullar fyll...