
1 pkt saffran
2.5 dl creme fraiche
½ Apelsin
1 lök
1 msk smör
3 morötter
2 palsternackor
1 purjolök
½ zucchini
3 ägg
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 dl riven ost
Salt
Svartpeppar
Persilja
Bella Bella mozzarella (Krydda från borgebykryddgård.se)
Skala och hacka grönsakerna. Lägg dem i en ugnsfast form. Vispa ihop ägg, grädde, creme fraiche, ost och kryddor. Häll äggblandningen över grönsakerna i formen. Strö över lite ost. Grädda i mitten av ugnen 220 grader i ca 40 min.
Kalljästa bullar fyllda med vaniljkräm
6 dl kallt vatten
1 ½ paket jäst
2 liter och 3 dl vetemjöl special
2 ½ socker
2 msk balpulver
1 tsk salt
240 gr rumstempererat smör
1 stort ägg
Vaniljkräm:
½ vaniljstång
5 dl mjölk
1 dl socker
3 äggulor
4 msk majsstärkelse
10 gram smör
Till utkavling:
150 gram rumstemperarat smör
2 msk vaniljsocker
Lös ut jästen genom att smula sönder den och hälla på socker. Rör runt så smälter jästen. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop en smidig deg. Knåda i ca 15 minuter. Låt jäsa övertäckt i rumsvärme i 1 ½ timme.
Blanda vaniljkrämen under tiden. Skåra vaniljstången och skrapa ut vaniljen. Koka upp mjölk tillsammans med vaniljskrapet och stången samt sockret. Fånga upp stången. Blanda ihop äggulorna med majsstärkelse i en annan kastrull. Häll 1/3 av den varma mjölkblandningen över äggblandningen. Rör sedan ner resterande mjölkblandning lite i taget medans det kokar lite. Akta så att blandningen inte bränns vid. Blanda ner smöret.
Kavla ut degen. Bred ut smöret över hela degen och sikta över vaniljsocker. Vik degen på mitten på långsidan. Skär sedan tvärs över degen så att det blir ca 25 bitar. Skär sedan en skåra nästan hela vägen genom varje bit så att det blir som två byxben. Vrid ihop till knutar. Lägg i bullformar (Gärna i vita fasta formar av typen american medium. Finns bland bullformarna i alla välsorterade matbutiker).
Låt jäsa under handduk i 45 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader. När bullarna är färdigjästa fyll dem med vaniljkräm. Detta görs lättast med sprits.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Pudra med florsocker när de svalnat/innan servering.