0 Läs mer >>
Krämig fläskfilègryta

500-600 gram fläskfilè
1 gul lök
1 paprika
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpurè
2,5 dl creme fraiche
2 dl mjölk
1 msk kalvfond
2 tsk dijonsenap
2 tsk honung
Persilja
 
Skiva fläskfilèn i 2 cm tjock skivor. Smält smör i en panna och riv ner vitlöken. Stek köttet i vitökssmöret ca 1 minut på varje sida. Strimla under tiden paprikan och hacka löken fint. Tillsätt grönsakerna i pannan tillsammans med resterande ingredienser. (Ett tips är att blanda de flytande ingredienserna först så slipper man vispa runt i pannan.) Låt allt koka samman i 10 minuter. Finhacka färsk persilja (mängd efter smak) och tillsätt i pannan. Servera med fullkornstagliatelle och sallad. 

Krämig fläskfilègryta

0 Läs mer >>
Idag var jag tidseffektiv och gjorde middag för två dagar då det är mycket jobb kommande vecka. Det blev Fläskfilègryta och en Grekisk paj. Fläskfilègrytan hann ätas upp innan jag hann ta en bild på den iensam prakt men receptet finner ni nedan. Pajen längst upp till höger är samma recept som rabarberpajen längre ner i bloggen. Fast här med jordgubbar och rabarber. Rekommenderar det!

Lite smått och gott e...

0 Läs mer >>
Salamipaj med grekiska smaker
 
 

Deg:
3 dl vetemjöl
125 gram rumstempererat smör
2 msk vatten
 
Fyllning:
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 pkt fetaost
10 skivor salami
15 svarta oliver
5 soltorkade tomater
3 ägg
2½ dl matlagningsgrädde
svartpeppar
½ kruka färsk basilika
 
Sätt ugnen på 225 grader. knåda ihop smöret med mjölet tills det blir en grynig massa. Tillsätt vatten och knåda ihop. Trck ut degen i en pajform. Ställ degen kallt tills ugnen är varm. Förgrädda sedan pajskalet i 10 minuter. Ansa och skär purjolöken. Hacka vitlöken fint. Tärna fetaosten, strimla salamiskivorna,de soltorkade tomaterna och basilikan. Skär oliverna. Häll allt i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop ägg och matlagningsgrädde. Peppra med svartpeppar och häll över pajen. Grädda mitt i ugnen 25 minuter . Servera med en sallad.
 
 
 

Salamipaj med grekisk...

0 Läs mer >>
Saftiga bullar med citrusfyllning
 
Deg:
3 dl mjölk
50 gram jäst
150 gram smör (rumstempererat)
1½ dl socker
½ tsk salt
1 ägg
11-12 dl vetemjöl
 
Fyllning:
125 gram smör (rumstempererat)
rivet skal av 1 lime
Rivet skal av 1 citron
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl hackade hasselnötter eller valnötter
 
Garnering:
ägg till pensling
Pärlsocker
 
Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt 1 tsk socker. Låt smälta ihop och rör sedan ner mjölken. Rör i resten av degingredienserna och arbeta till en smidig deg. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa 1 timme. Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Lägg upp degen på ett mjölt bakbord och kavla ut den till en rektangel 25*50. Bre på fyllningen. Vik degen på längden och skär tvärs över i 20 avlånga bitar. Dela varje bit igen men inte hela vägen. Det ska bli som två byxben. Vrid ihop till knutar, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader (175 varmluft). Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ugn ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
 

Saftiga bullar med ci...

0 Läs mer >>
Rabarberpaj med gräddfilsfyllning
 

Deg:
100 gram smör
1½ dl socker
1 ägg
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
 
Fyllning:
1 liter rabarber eller jordgubbar

3 dl gräddfil
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 dl socker
 
Sätt ugnen på 200 grader. Kör smör och socker i en matberedare. Tillsätt resterande ingredienser till degen och arbeta till en deg. Tryck ut den i en pajform. Blanda gräddfil, ägg, vaniljsocker och socker. Skivka rabarber eller jordgubbar och lägg i formen. Häll över gräddfilsblandningen. Grädda mitt i ugn ca 30 minuter.
 

Rabarberpaj med grädd...

0 Läs mer >>
Vanilj- och blåbärscheesecake
 
 
 

ca 12 portioner
Botten:
100 gram smör
200 gram digestivekex
1 ½ tsk kardemummakärnor
 
Fyllning:
100 gram frysta blåbär
400 gram philadelphia
250 gram mascaponeost
3 ägg
1½ dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 msk maizena majsstärkelse
 
Gelè:
2 dl osötad blåbärsdryck
1 dl strösocker
2 gelantinblad
 
Garnering:
Färska blåbär
 
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret. Mixa kexen med kardemumma och blanda med det smälta smöret. Tryck ut blandningen i en form med löstagbara kanter 22 cm diameter. Lägg blåbär i matberedaren och låt dem tina. Mixa blåbär och philadelphiaost. Tillsätt resten av ingredienserna och kör till en jämn smet. Häll i formen. Baka i nedre delen av ugnen i ca 1 timme, tills den precis stannat. Låt svalna. Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Värm blåbärsdryck och socker, lägg i gelantin och rör om. Låt svalna helt. Skeda försiktigt gelen över kakan. Ställ kallt till nästa dag.
 
 

Vanilj- och blåbärsch...

0 Läs mer >>
Potatissallad på krossad färskpotatis och ädelost

500 gram färskpotatis
60 gram färsk spenat eller ruccola
1 dl valfria torrostade nötter
100 gram ädelost
10 cocktailtomater
½ citron
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
salt och peppar
 
Tvätta och koka potatisen mjuk. Dela tomaterna i 4 delar. Finhacka ädelosten. Hacka nötterna till önskad storlek och torrosta dem i en stekpanna tills de fått färg. Blanda saften från ½ citron, olivolja, vitvinsvinäger och peppar. Blanda tomat, spenat, ädelost och citronvinägretten i en skål. Smaka av med salt (osten är salt. )Tillsätt den varma potatisen och krossa lätt, blanda väl. Servera med laxfilè.
 
 

Potatissallad på kros...

0 Läs mer >>
Potatissallad med smak av dijonsenap och jordärtskocka

1 påse ekologiska jordärtskockor
500 gram nypotatis eller delikatesspotatis
100 gram sockerärtor
1 knippe sparris
1 msk dijonsenap
1½ dl olivolja
2 tsk vitvinsvinäger
1 dl finskuren dill
Man kan tillsätta 60 gram färsk babyspenat eller ruccolasallad samt rädisor.
Börja med att tvätta potatisen och skala och dela jordärtskockorna till samma storlek som potatisen. Koka det i saltat vatten tills de är mjuka. Dela under tiden sparrisen i ca 4 delar. När det är 2 min kvar på potatisen och jordärtskockorna, lägg i sparris och sockerärtor. Koka 2 minuter och häll av allt vatten. Ta ut jordärtskockorna och mixa dem slätt med olja, dijonsenap, vitvinsvinäger och dill. Smaka av med salt och peppar. Dela den kota potatisen i 4 delar. Blanda alla grönsaker i en skål med jordärtskocksröran och potatisen. Servera med en kryddstark korv med hög kötthalt.
 
 
 
 
 

Potatissallad med sma...

0 Läs mer >>

Kesoplättar 1port

Den perfekta lunchen!
2 äggvitor
250 gr keso
2 msk bovetemjöl glutenfritt

Vispa äggen i en djup tallrik. Tillsätt keso och bovetemjöl. Stek på medelvärme ca 1 minut på varje sida. Servera med frukt eller bär
 

Kesoplättar

0 Läs mer >>

 Plättar på nyttigt vis

1 ägg
½ dl havregryn fullkorn
1 dl vatten
½ dl dinkelmjöl
½ dl vatten
1 banan
½ avokado
½ dl linfrö
½ dl solrosfrö
Kanel

Blanda havregrynen med 1 dl vatten. Låt koka upp i gryta eller i micron. Blanda sedan ner ägg, dinkelmjöl, fröer och ½ dl vatten. Mosa banan och avokado och tillsätt i smeten. Häll i lite kanel. Stek i panna med smör tills den fått fin färg ca 1½ minut på varje sida. Man kan så klart lägga i nötter och utesluta avokado. Bananen ger en god sötma och ger känsla av efterrätt.

 

 

Plättar på nyttigt vi...

0 Läs mer >>

Smoothie 1 port:

5 jordgubbar
1 dl blåbär
½  mogen avokado
1 dl fil, yoghurt eller mjölk.
Mixa allt med en stavmixer. Strö gärna lite av den hemmagjorda muslin över.

Hemmagjord musli:
1 dl torkad frukt
1 solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl pumpakärnor
½ dl kokosflingor
1 dl hackade nötter
Hacka nötterna. Lägg alla ingredienser i en oljad ugnsform eller på en plåt. Ringla lite olivolja över och en gnutta honung. Ett tips är att krydda till det med lite kanel.
Rosta i ugnen på 200 grader tills det har fått önskad färg. 

 
 

Smootie och hemmagjor...

0 Läs mer >>

 

Äpplepaj

6-8 äpplen

30 gram smör
½ dl havregryn fullkorn
1-2 dl hasselnötter
1 msk honung
kanel
kardemumma

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och kärna ur äpplen. Skiva dem tunnt och lägg dem  i en smord pajform. Häll över havregrynen. Blanda ner kanel och kardemumma i äpplena och ringla över ca en msk honung. Hacka hasselnötterna och strö dem över pajen. Klicka smöret över pajen. Sätt in i ugnen och låt stå tills nötterna har fått färg och äpplena är mjuka. Servera med en klick grädde.

 

Nyttig äpplepaj

0 Läs mer >>

Ricottapasta med köttbullar

500 gram blandfärs
1 klyfta vitlök
Paprikakrydda
Salt & Peppar
Fullkornspasta
250 gram ricotta
Färska örter. Jag tog oregano, persilja och gräslök

Blanda köttfärsen med kryddorna och pressa ner en klyfta vitlök. Rulla färsen till bullar och stek dem i smör tills de är klara.
Koka pastan efter anvisning på paketet. Blanda ner örterna i den färdigkokta pastan och tillsätt sedan ricottan. Blanda ordentligt. Servera med en blandsallad.

 

Ricottapasta med kött...

0 Läs mer >>

Köttbullar i tomat- och bönsås med fullkornspasta

400 gram blandfärs
2 vitlöksklyftor
I burk svarta bönor
1 burk krossade tomater
2 charlottenlök
Spiskummin
Persilja
salt och peppar
1 äggula
Fullkornspasta för 2 portioner

Blanda blandfärsen med äggula och kryddorna. Krydda efter smak och tycke. Sätt igång en kastrull med vatten till pastan. Rulla färsen till köttbullar. Stek dem i smör tills de fått en fin yta. Häll över tomaterna, hackad vitlök, hackad charlottenlök och de svarta bönorna. Låt puttra i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Koka pastan efter anvisningar. Servera med färska grönsaker.

 

 

Köttbullar i tomat- o...

0 Läs mer >>
 

Kyckling, mango- och kikärtsmos med bulgur

1 stor kyckling eller 600 gram kycklinglår
120 gram fryst eller färsk mango
400 gram kikärtor på burk
2 msk curry
1 msk olivolja
3 portioner fullkornsbulgur

Krydda kycklingen med valfria kryddor. Tillaga den i ugnen. Blanda under tiden kikärtorna med mangon. Den kan vara fryst. Blanda ner salt, curry och olivolja. Mixa till ett mos med stavmixer. Smaka av med salt och curry. Låt stå i kylskåpet under tiden kycklingen blir klar. Koka bulgur efter anvisning på paketet. Kontrollera att kycklingen är klar genom att skära intill ett ben. Rinner det ut klar saft är kycklingen färdig.

Serveras med en fräsch sallad och haricot verts.

 

 

 

Kyckling, mango- och ...

0 Läs mer >>

Proteinpannkakor 1 portion

1 dl fiberberikade havregryn
1 skopa proteinpulver
½ tsk bakpulver
1 dl mjölk
2 ägg
2 äggvitor

Blanda alla ingredienser. Smält smör i en stekpanna och häll i smeten. Det blir 2 pannkakor. Serveras på bild med banan och valnötter. Kan givetvis bytas ut mot annan frukt/bär.

Smaklig måltid!

 

Proteinpannkakor